O regiji

Cazin je grad u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine na križanju puteva koji vode od Bihaća prema Velikoj Kladuši, susjednoj Hrvatskoj i dalje prema zapadnoj Europi, zatim preko Rakovice prema Jadranskom moru i jugozapadno preko Bosanske Krupe prema Banjoj Luci, Tuzli i dalje prema istoku. Od 2017. godine Cazin ima status službenog grada Bosne i Hercegovine, te je tako postao prvi službeni grad u Federaciji Bosne i Hercegovine koji nije sjedište kantona.  
 
Općina Cazin je najmnogoljudnija općina u Unsko-sanskom kantonu i šesta po broju stanovnika u FBiH. Općina Cazin ima 63.409 stanovnika i prosječna gustina naseljenosti je 197 stanovnika po kilometru kvadratnom, zbog čega je i jedna od najgušće naseljenih općina u BiH.
 
Na ovom području ističe se poljoprivreda,gdje najviše prednjači proizvodnja mlijeka, te voća i povrća.
 
Razvijena je i proizvodnja ljekovitog i industrijskog bilja. Značajno je spomenuti građevinarstvo i trgovinu. Na lokalnoj razini se ističe industrija građevinarstva, proizvodnja medicinskih instrumenata, proizvodnja peradi, te trgovina koja je apsolutni nosilac trgovinske branše na općini.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje.

Slažem se